RomanianSoccer.ro - Fotbaliști decedați

'MOARTE SURVENITĂ ÎN URMA UNOR ACCIDENTE PE TERENUL DE FOTBAL

1963
Constantin TABARCEA
26 ani
Petrolul Ploiești
În minutul 16 al meciului Petrolul Ploiești - Dinamo Bacău din ultima etapă a sezonului 1962-63, Tabarcea s-a prăbușit pe teren, investigațiile medicale arătând că decesul a fost provocat de glanda timus, care încă funcționa, deși ar fi trebuit să se atrofieze după vârsta de 16 ani.

1993
Michael KLEIN (10.10.1959 - 02.02.1993)
33 ani
Bayer 05 Uerdingen
A murit în timpul unui antrenament, în sala de forță; decesul a fost cauzat de un atac de cord, survenit pe fondul une afecțiuni cardiace. A fost internațional, jucînd pentru Romania de 90 ori și a marcat 5 goluri. A participat la Campionatul Mondial din Italia 1990.

1999
Ștefan VRĂBIORU (18.10.1975 - 24.07.1999)
23 ani
SC Astra Ploiești
În minutul 68 al meciului din etapa 1, Rapid București - SC Astra Ploiești, fotbalistul a suferit o hemoragie internă, care i-a provocat moartea în drum spre spital. La stadionul "Giulești" se afla o singură mașină de salvare și acea "echipată" doar cu o simplă targă! A trebuit să moară un om ca pe stadioanele din România să fie obligatorie prezența unei salvări moderne. În urina lui Vrăbioru a fost descoperită metandienonă, un steroid anabolizant aflat pe lista substanțelor interzise.

1999
Ferenc BIRO
15 ani
Nirajul Miercurea-Nir.
A decedat fiindcă i-a căzut în cap bara transversală a unei porți, în timpul unui antrenament.

1999
Gabriel TALPOȘ
23 ani
Minerul Rodna
A murit fiindcă s-a lovit cu capul de un gard de beton care împrejmuia terenul de fotbal.

2000
Cătălin HÂLDAN (03.02.1976 - 08.10.2000)
24 ani
FC Dinamo București
În timpul reprizei a-II-a a amicalului Șantierul Naval Oltenița - FC Dinamo București, Hâldan a suferit un accident vascular cerebral, decesul fiind constatat de medicii de la spitalul din Oltenița. Hâldan era căpitanul "câinilor roșii", a jucat 131 de meciuri în Divizia A marcând 6 goluri. A fost internațional, jucând pentru România 8 meciuri marcând un gol. A fost selecționat de antrenorul Emeric Jenei la Campionatul European din 2000.

2000
Daniel ORBEANU
18 ani
Caraimanul Bușteni
A murit din cauza unei banale entorse, urmată de o infecție, deși a fost investigat de patru spitale...

2002
Ioan ALB
13 ani
Jiul Petroșani
I s-a făcut rău înaintea unui antrenament, a fost transportat la spitalul de urgență din Petroșani și a fost diagnosticat cu comoție cerebrală de gradul III; a decedat după trei zile.

2002
Cristian NEAMȚU (22.08.1980 - 20.02.2002)
22 ani
Universitatea Craiova
În timpul unui antrenament, portarul Cristi Neamțu a fost lovit involuntar în mandibulă de coechipierul său Marius Șuleap, care încercase să-l dibleze, dar din inerție l-a lovit pe Neamțu. Portarul craiovean și-a pierdut cunoștința, a fost dus urgent la spitalul din Larnaca (Craiova se afla într-un turneu de pregătire în Cipru) unde starea s-a a devenit critică, intrând ăn comă. A fost dus de urgența la alt spital din Nicosia, dar aici s-a constata că i s-a spart un vas de sânge care i-a inudat creierul, ulterior decedând după o săptămână de comă.

2005
Alin PAICU
32 ani
Minerul Mătăsari
În timpul meciului dintre divizionarele "C" Minerul Mătăsari și Hese Jebel Timișoara (27 mai 2005) mijlocașul Alin Paicu, de la gazde, în vîrstă de 32 de ani și-a dat ultima suflare în drumul către spitalul din Târgu-Jiu. La o fază banală de joc, Alin a lovit mingea cu capul, șI a a căzut secerat pe gazon. Intervenția de urgență a efectivului medical prezent la meci a devenit inutilă, inima fotbalistului refuzînd să mai bată. Din primele informații se pare că jucătorul a suferit un stop cardiac, și și-a înghițit limba.

2009
Mihai BAICU
33 ani
-
Mihai Baicu a încetat din viață, după ce a jucat un meci de fotbal pe un teren sintetic în compania prietenilor, în aproprierea stadionului Steaua. Jucătorul s-a așezat pe bancă la finalul meciului, apoi a căzut la pămînt. Verdictul medicilor a fost unul crunt: stop cardiac! Acesta a decedat pe loc, medicii constantînd doar decesul în momentul în care au ajuns la stadion. Născut pe 21 septembrie 1975, Baicu a jucat la FC Național, Dacia Unirea Brăila, FC Argeș, Chindia Târgoviște, Foresta Suceava, AS Cittadella, US Cremonese, FC Brașov, FC Ghimbav, Farul Constanța și Ceahlăul P.Neamț. Acesta a renunțat să mai joace fotbal la vîrsta de 31 de ani, atunci cînd evolua în Liga a II-a, la Ceahlăul. Baicu a debutat în Liga 1 în tricoul lui FC Național, la un meci cîștigat în fața Rapidului pe data de 23 septembrie 1994. În 2004, Baicu a fost implicat într-un scandal de dopaj, pe vremea cînd evolua la Farul Constanța. Alături de Iulian Apostol (campion cu Unirea Urziceni sezonul trecut) și Adrian Senin, acesta a fost acuzat că a folosit furosemid pentru îmbunătățirea performanțelor sportive. Atacantul a marturisit la acea vreme că luase furosemid pentru a slăbi mai repede, aceasta fiind o indicație a doctorului său. De altfel, Baicu a avut întotdeanuna o greutate peste medie, acest aspect fiind una din principalele sale probleme de-a lungul carierei. Baicu a fost atunci suspendat 3 luni din viața sportivă și amendat cu 400 de euro pentru încercarea de inducere în eroare a Comisiei.

2009
Alexandru Iatan (15.04.1990 - 02.09.2009)
19 ani
Astra Ploiești/Dunărea Giurgiu
Portarul în vârstă de 19 ani Alexandru Iatan, care a fost împrumutat de Astra la formația Dunărea Giurgiu, a decedat, miercuri, pe teren după ce a primit o minge în stomac, în urma unei lovituri de la 11 metri. Ședința de pregătire a divizionarei secunde Dunărea Giurgiu era pe final. Antrenorul "Magiun" Barbu comandase un joc-școală, după ce-și împărțise lotul în două. La un moment dat, una dintre echipe primește un 11 metri. Ivașcă ia mingea în mâini, îl privește în ochi pe portarul "advers", Alexandru Iatan, apoi trage cu sete. Goalkeeper-ul apără, dar o face cu plexul! Apucă să se mai ridice un pic, apoi se prăbușește definitiv la pământ! "E nemaipomenit ce a fost. Era băiatul în poartă și a apărat un 11 metri, dar mingea l-a lovit în stomac. S-a ridicat, a mai apărat un 11 metri, a mai parat câteva lovituri, iar în cele din urmă a căzut pe teren. S-au dus medicii la el, dar nu au mai avut ce face. A venit acum poliția aici, iar mâine, din câte se pare, o să îi facă și autopsia să vadă ce s-a întâmplat. Nu îmi explic, pentru că șutul ăla care l-a lovit nu a fost așa puternic. Cine știe ce o fi avut. Nici măcar nu a fost lovit în cap sau așa ceva. Și băiatul care a tras, Ivașcu, e distrus", a spus antrenorul celor din Giurgiu, Marin Barbu.

2011
Andrei Mutulescu (05.04.1988 - 11.04.2011)
23 years
Juventus București
Fostul internațional de juniori Andrei Mutulescu a decedat luni seara, la vârsta de 23 de ani, în urma unui stop cardio-respirator, suferit în timpul unui meci de fotbal pe care îl juca împreună cu prietenii pe un teren sintetic din Capitală. În ciuda eforturilor medicilor ambulanței sosite la fața locului, fostul fotbalist al formațiilor FC Național, Forex Brașov, FC Snagov, UTA Arad, Sheriff Tiraspol, FCM Târgoviște și Farul Constanța nu a mai putut fi resuscitat. Fundașul de 23 de ani s-a mai aflat la un pas de moarte pe 15 februarie, în timpul unui meci disputat la Berceni, între Juventus București, formație la care se afla în probe, și Săgeata Năvodari. Atunci, Mutulescu s-a prăbușit din senin, însă și-a revenit după aceea.

'MOARTE SURVENITĂ ÎN AFARA TERENURILOR DE FOTBAL

1942
Petea VÂLCOV (1910 - 16.11.1943)
32 ani
Venus București
Petea Vâlcov a compus in anii '30 împreună cu frații săi Colea și Volodea tripleta de atacanți ai Venusului București. Petea a fost fără îndoială cel mai talentat dintre ei, cu un joc bun de cap, (principala sa arma) și intuiție în fața porții. Cauzele morții sale nu sunt clare, a murit pe frontul de est luptând contra armatelor sovietice și de aceea nu s-au publicat prea multe despre el. A fost campion național în 1932, 1934 și 1937 și a jucat 150 de partide în Divizia A marcând 99 goluri.

1979
Aurel RĂDULESCU 13.10.1953 - 04.07.1979)
25 ani
Sportul Studențesc
Aurică Rădulescu s-a născut în 1953 la Constanța și primii pași în fotbal i-a făcut la Farul. În 1973 a trecut la Sportul Studențesc, odată cu reușita la facultate. Fire retrasă și timidă, Aurică nu a fost unul din acei jucători care sar în față, dar tehnica sa l-a impus. Component al naționalei de tineret care lua în 1973 locul trei la Viareggio (generatia pierdută-Ciocârlan, Unchiaș, Poratki, Viorel Mureșan, Batacliu, Purima, Costas Amarandei, Sabados). Ar fi trebuit să facă saltul la naționala mare când au apărut ghinioanele care aveau să-i frâneze cariera atât de promițătoare. O hepatită și o accidentare la picior l-au făcut să absenteze, între anii 1976-1977 când naționala ar fi avut mare nevoie de el în cursa spre Argentina. Refăcut, are un sezon extraordinar (1977-78) când Sportul Studențesc a fost la un pas de titlu. Convocarea la națională nu a întârziat și Aurică Rădulescu, intrat după pauză face o repriză fantastică în meciul cu Yugoslavia, fiind împreună cu Dobrin și Sameș unul din artizanii victoriei cu 3-2 în preliminariile lui Euro 80. Campionatul 1978-79 e la fel de reușit, Aurică aflat la apogeu conduce Sportul în finala Cupei României. O săptămâna după asta, la München, atacantul bucureștean moare stupid, pe când sărea din trenul aflat în mișcare, în timpul unui turneu în RF Germania. A fost internațional, jucând 6 meciuri pentru națională, dar nu a marcat nici un gol. A jucat 171 meciuri în Divizia A și a marcat 28 goluri.

1982
Dan COE 08.09.1941 - 08.09.1982)
41 ani
ex. Rapid București
Dan Coe era dintr-o veche familie de aromâni tatăl său, Duce Coe a fost component al Sportului Studențesc înainte de război, în echipa care reușea prima promovare în Divizia A în 1937 sub bagheta lui Cibi Braun Bogdan. Extrema stângă era Gheorghe Popescu, care avea să fie cel mai tânăr jucător romăn selecționat în naționala (puțin peste 17 ani). Dan Coe s-a afirmat de tânăr ca unul din cei mai buni stoperi ai fotbalului românesc, fiind în anii 60 împreuna cu dinamovistul Nelu Nunweiller și stelistul Bujor Hălmăgeanu unul din stâlpii apărării naționale. A cucerit cu naționala locul 5 la olimpiada din 1964 și a fost unul din oamenii de bază ai calificării în Mexic, de neuitat fiind meciurile cu Elveția de la Lausanne când împreună cu Boc și Rică Răducanu au format un triunghi inexpugnabil. Totuși, în Mexic n-a fost folosit nici un minut, fiind preferat dinamovistul Cornel Dinu. La Rapid a fost componentul echipei care aducea în 1967 primul titlu în Grant, apărarea Răducanu-C.Lupescu-Dan Coe-Motroc-Greavu fiind una din cele mai bune din acel campionat Și-a incercat norocul ca antrenor în Germania federală, după ce părasise ilegal România, dar norocul nu i-a mai surâs. Fire intransigentă, care nu accepta compromisurile, s-a sinucis chiar de ziua lui, spânzurându-se într-o mansarda lângă Köln. Unele surse spun că de fapt a fost ucis de securitatea română, dar adevărul probabil nu se va ști niciodată. A jucat din 1959 până în 1971 pentru Rapid, apoi la Royal Antwerpen (Belgia) și FC Galați. În Divizia A a jucat 214 meciuri, marcând 12 goluri; a fost internațional jucând 41 meciuri pentru națională unde a marcat 2 goluri

1992
Bogdan BĂNUȚĂ și A.NĂSTASE
FC Inter Sibiu
Au murit pe data de 19 aprilie 1992, într-un accident auto, autocarul răsturnându-se în județul Bistrița. FC Inter Sibiu se deplasa la Bistrița, unde avea meci de campionat cu FC Gloria Bistrița contând pentru etapa 24.

1996
Bogdan LIȚĂ și Cristian IGESCU
CF Chindia Târgoviște
Au murit într-un accident auto, mașina lor (un Volkswagen) lovind violent un copac și luând foc, cei doi fotbaliști fiind carbonizați. Ei au avut un meci de campionat la Craiova cu Universitatea și au preferat să se întoarcă acasă cu mașina, nu cu autocarul Chindiei...

1999
Mario BUGEANU (15.01.1975 - 22.03.1999)
23 ani
FC Gloria Bistrița
Jucător al Rapidului, dar împrumutat la Gloria Bistrița a murit după ce s-a intoxicat cu gaze de eșapament, el petrecând o noapte de amor cu prietena sa într-un garaj. Bugeanu și prietena sa au decedat spre dimineața.

2001
Ovidiu IACOV (18.07.1981 - 22.12.2001)
20 ani
FC Steaua București
A murit într-un accident auto, mașina sa (un Volkswagen) izbindu-se violent de un parapet în localitatea Valea Voievozilor (Târgoviște). Era 2:30 noaptea, iar Iacov era băut la volan și nu avea permis auto. În autoturism se mai aflau trei jucători ai Chindiei Târgoviște care fiind pe bancheta din spate au scăpat doar cu căâteva răni ușoare; în schimb a decedat prietena mijlocașului stelist aflată în față pe scaunul din dreapta. Iacov a debutat ân Divizia A pe data de 9 iunie 2000, la Mediaș unde a marcat chiar și un gol, steliștii câștigând cu 3-1. A jucat 4 meciuri în Divizia A marcând un singur gol.

2003
Gelu DASCĂLU (1983 - 08.01.2003)
20 ani
Ceahlăul II P.Neamț
Mijlocașul Gelu Dascălu a jucat la echipa Ceahlăul II Piatra-Neamț, echipă satelit a divizionarei A. Era un jucător de perspectivă, președintele Gheorghe Ștefan intenționând ca să-l aducă la echipa mare în returul campionatului 2002-03. Pe data de 28 decembrie 2002, Dascălu a fost găsit în apartamentul său în stare de inconștiență de către părinții săi, care l-au dus la spital. El a fost internat în comă profundă la Secția ATI a Spitalului Județean din Piatra-Neamț după ce s-a intoxicat cu o substanță toxică neidentificată. Pentru a-l alimenta cu oxigen, deoarece avea puls și tensiune, dar nu respira, medicii de la spital au fost nevoiți sî-l conecteze la un plamân artificial, reușind să-i activeze inima, în urma stopului cardio-respirator suferit în ziua incidentului. În urma unui examen tomografic s-a constatat că Gelu Dascălu avea un edem cerebral masiv și hitoliză hepatică, ficatul și o parte din creier fiind complet distruse. Deși a fost transferat la Spitalul de Urgență Floreasca din București, Dascălu a decedat în urma unui stop cardiatic, după ce a stat nouă zile în comă.

2003
Mihai SERBĂNOIU (1979-2003)
23 ani
Pandurii Târgu-Jiu
Pe 2 iunie 2003, fundașul echipei Pandurii Târgu-Jiu (Divizia B), Mihai Șerbănoiu a fost implicat într-un accident rutier (în mașină se mai aflau soția și fiul său) iar după trei zile, pe 26 Iunie 2003, a decedat. Inima sa a ajuns însă în pieptul altui gorjen, Mihai Stăniloiu, doctor stomatolog care avea nevoie de un astfel de transplant. Operația a fost făcută de doctorul Șerban Brădișteanu și a fost un succes.

2003
Cezar DINU (30.08.1975 - 16.03.2003)
27 ani
Unirea Focșani
Pe 21 februarie 2003, noaptea, mașina Volkswagen Golf 4, condusă de colegul său de la Unirea Focșani, Ionuț Botezatu (20 ani) rula cu circa 150 km/h prin oraș, după estimările neoficiale ale Poliției. Șoferul a încercat să evite o lucrare în carosabil, a pierdut controlul și a izbit frontal zidul unui supermarket. Aflat pe scaunul din dreapta, Dinu (27 de ani) a fost zdrobit de fiarele contorsionate. El a fost operat la Spitalul de Urgență din București, dar, din pricina multiplelor traumatisme craniene și toracice, a decedat la secția de terapie intensivă, după câteva zile de comă.

RomanianSoccer.ro - Fotbaliști decedați